OK

< Back to winner list

Residential Winners

XLMS Limited

2018-XLMS Limited 2

In a region where conspicuous consumption is the norm, our client declared that they wanted an home that is understated ‘Simple and spacious with generous storage’ . However the challenge was to also add two extra bedrooms into the original luxury one bedroom 1100sft apartment that hosted a generous living and dining area, overlooking the vibrant Aberdeen marina and its channel and beyond to the adventures on the hill of the famous ocean park. Adding the 2 extra bedrooms posed a serious threat in that it would compromise the existing spacious layout and impact on the spectacular views, this was successfully achieved by careful and clever space planning adaptation around the existing structural layout and services. With a generous amount of daylight flooding the interior, the palate of finishes selected of white painted joinery and light coloured timbers on feature walls and floors enhance the light quality into the new living area, offering a sense of calmness and a place where you could feel like relaxing the entire Sunday afternoon. Overall the project adhered by strict Feng Shui principles by a master that came to consult on the project, so as designers we had to respect the personal, cultural and spiritual requirements of the client, with the occasional compromise through alternative solutions. These principles were no use of dark colours, location of beds and doors, colours on walls in the bedrooms were carefully selected and even the number of light fittings in each room were specific.