Baguio Villa-a French-imbued home with an oriental touch

 A HK$2 million transformation has seen a 2,500 square foot Baguio Villa abode turned into a French-imbued home that was conceived around the homeowner’s love of an oriental touch

More often than not, foreigners living in Hong Kong tend to dress their home with a bit of their hometown touches as reminders of their roots. But the Spaulding family, a US couple who moved to Hong Kong 14 years ago, went down a different path to blend a share of Asian charm into French joie de vivre.

The renovation project, at HK$ 2 million, was completed last year by local design firm Skan Interiors, which saw furnishings with a strong sense of Gallic flavours fashioned into an oriental-imbued abode. 

For a family in the stressful business development restructuring field, the tranquil Baguio Villa in Pok Fu Lam was a natural choice for the adults, and a healthy choice with enough space for their three bouncing sons.

To capture a slice of tranquility in Pok Fu Lam, the husband desired a light-flooded space, while his wife wanted sheds of white to give lightness to the home. So the sliding doors in the living room were enlarged with the use of full height glass to the balustrade of the balcony to give a larger sense of space.

“This optimises natural lighting and ventilation, and the external view can serve as a perfect backdrop of the living room,” said Stephen Ng, designer at Skan Interiors.

“Lighter and natural-tone colours such as beige, brown and off-white were used for the ceiling, wall, floor and furniture. In order to make the apartment look neat and spacious, air-conditioners were screened by louvres and most of the light fittings are concealed in a false ceiling.”

To create a dialogue between the kitchen and dining area, the wall at the entrance was knocked down to create a semi-opened kitchen. By the entrance is a breakfast zone with a casual furniture setting that serves as a buffer between the kitchen and dining area and a “communal family area”.

Size matters, of course, but this enormous home (by Hong Kong’s standards) is all about details. A statement wallpaper at the end of the corridor, for instance, echoes with the natural feeling of the building’s green surroundings.

This is on top of a range of Asian-inspired décor that has been used to inject characters and personality into the space, including a turquoise Chinese cabinet, a Takashi Murakami wall painting, and a traditional Chinese bird cage on a Chinese wooden storage stand.

“With the extensive use of neutral colours which acts as a harmonious backdrop, all the furniture, light fittings and accessories stand out prominently as unique features of the entire space,” Ng added.

>> Issue 261: Aria-Kowloon Peak Apartment Refurbished

>> Issue 263: Designing a simple, neutral Homantin duplex