Lifestyle

Diamond Design builds a stylish family home in Ho Man Tin


Diamond Design

Every designer dreams of having a client who allows him free reign over a project. For Kelvin Cheung, the chief designer at Hong Kong-based Diamond Design, one such client instructed him to oversee a residential renovation. Home to a mature couple, their adult son, occasional stays by the couple’s mother, and a beloved dog, the three bedroom flat is situated on a low floor in a Ho Man Tin high rise residence with expansive views out to the greenery of a sports field.

“They wanted something completely different than the design they previously had,” explains Cheung. “They asked me to handle every detail—they wanted to be able to come in with their suitcases to a completely finished apartment. My clients were very willing to go for contemporary design. They were fine with heavier, darker tones in a monochromatic palette of black, grey and white. I used a lot of different textures on surfaces such as walls and countertops for contrast and visual interest.” The resulting space has the glamour of a showflat, yet is practical and customised for how the family lives and interacts together.

>> You might also like: Designing a simple, neutral Homantin duplex

Diamond Designs

“The biggest change to the layout was the remodeling of the kitchen,” notes Cheung. “Previously, the kitchen had doors to the utility and storage areas; this made the space awkward and with a limited amount of cabinets.” As the family did not employ a live-in helper, there was more space to devote to other storage areas. The room immediately to the left of the entrance is a walk in shoe cabinet and wardrobe, accessible via a sliding door. Darkened double doors in glass open to a U-shaped kitchen, with a wall-mounted television, dark reflective lower cabinet doors and light upper cabinets. The rear kitchen wall is clad with white textured tiles as counterpoint to the shiny surfaces. On the other side of the kitchen is a dedicated shower room for the family dog.
 Diamond Designs
The combined living and dining area boasts a white feature wall behind the flat screen television. “It’s a textile that had a three dimensional effect to mimic ocean waves,” says Cheung. He chose a grey veined tile that resembles marble, but is easier to maintain for flooring. Aside from the sofa, dining table, dining chairs and pendant lamp, almost everything else was custom made for the apartment. “I wanted a pendant above the dining table that was elegant yet contemporary, with translucent glass shades,” he states. The pendant’s metallic arms end in frets that catch the light illuminating the adjacent open shelves that display the owner’s treasures.

The master bedroom features a large bed with a built-in rectangular side cabinet on the left juxtaposing a compact round cabinet on the right. Behind the bed is a leather inset on a long rectangular wall niche that allows for small items such as phones to be placed for the night. “My client usually has his massage chair in the corner, and I didn’t want anything too bulky there,” elaborates Cheung. “The round cabinet has sliding doors on its drawers, and is very tidy.”
 Diamond Designs
Diamond Designs

Both the master bedroom and the son’s room include balconies. As the son prefers to sleep with the windows open yet is prone to mosquito bites, Cheung had to devise a solution. He designed a filmy net that can wrap around the bed as required, yet is inconspicuous when drawn. The desk extends to become a shallow shelf against wardrobe cabinets truncated at the top with an open display shelf and in the centre by the work surface. “I prefer designing built-ins that draw the eye onwards rather than pieces that resemble bulky products,” explains Cheung. 

>> More on Interiors