Lifestyle

Designing a simple, neutral Homantin duplex



Andy Wan of Pure AW’s Designers designs a simple, neutral duplex for a couple to build their family life together

Hong Kong based interior designer Andy Wan believes in keeping things simple. His aesthetic is clean with a minimal Japanese feel, and he prefers the warmth of natural materials against a white canvas to allow life to play out. It was serendipitous that the husband and wife owners of a Ho Man Tin duplex with similar tastes sought out Wan to design their home. Although the husband is an architect, he appreciated Wan’s talented professionalism and let him handle all the project’s minute details, leaving the couple with the more enjoyable tasks of selecting furniture and accessories.



“I wanted to create a residence that my clients love coming home to,” explains Wan. “I hope that they will spend a lot of time there, and really enjoy their family life together. We worked together closely on the development of the programme, and they would bounce ideas off me. One thing they were certain about was the separation of the lower 17th floor to an open public space for entertaining and family life, and a private 18th floor for the bedrooms, bathrooms, storage and play area for future children. I appreciated having more than 1,800 square foot to work with, allowing me the chance to let spaces breathe.”

Wan demolished most of the existing duplex with the exception of the staircase, which he kept as it was in good condition and its simple design with timber treads, clear glass balustrade and timber hand rail matched his design intentions. He extended the use of light oak throughout as plank flooring, continuing up onto walls in a horizontal pattern in key areas such as the entry and living area. Built-in cabinets in the bathroom, closet doors in the master bedroom, and open shelves in the dining area are finished in a complementary wood shade.




As the 17th floor is where the couple hangs out with friends and family, Wan opened up the kitchen and transformed it into a continuation of the long living and dining area. “The space offices an expanse of full height windows facing west, with open views of Ho Man Tin,” notes Wan. The living room features a Natuzzi sofa while lighting and the area rug are from BoConcept. Opposite the glazing is a wall for entertainment; this is where the flat screen television, speakers, equipment and storage can be found.”

“Although it is a three bedroom duplex, my client did not want a dedicated study,” observes Wan. “They both have offices, and while they do sometimes work at home on weekends and in the evenings, they prefer to do it casually and in each other’s company. The dining table is extra long, and I incorporated some storage space behind it so they can file papers and other office equipment when not in use.”

The master bathroom is another space where careful attention was paid to its use by the couple simultaneously. A long vanity counter beside the toilet offers a flip up mirror for the lady to accessorise herself. A dedicated wet room includes a generous shower and egg shaped soaking tub. Opposite is a large walk in closet to supplement the wardrobe in the bedroom itself.

“I hope to create a home that is timeless,” says Wan. “One that they will be happy with in the years to come, and that can be adapted to their changing lifestyle once they have children.”

>> Issue 262: Baguio Villa-a French-imbued home with an oriental touch