Interiors: All in the Family

No one will deny that multiple generations of one family living in the same home fosters closeness. Meal times become joyous occasions for sharing, and grandparents’ wisdom is tempered by the children’s energy. Yet the biggest issue facing a multi-generation home is often a lack of privacy.

For one family living on Ho Man Tin Hill Road, Hong Kong-based Index Architecture created distinct wings so that each member of the household has their own space, with the common areas accessible to everyone so that they can gather with ease.

The 6,500 square foot apartment may be spacious, but its biggest drawback is the low ceiling height throughout.
Anderson Lee, principal with Index and a professor with The University of Hong Kong’s Faculty of Architecture’s Shanghai Study Centre, reinforced the horizontal feel of spaces by using specific materials to draw the eye across.

Rooms flow from one to another while maximising the visual extension to the outdoors. Uplights and footlights recessed into built-in cabinets help dematerialise the ceilings while adding a warm intimacy to the home at night.

The public areas shared by the whole family include a lounge with a stunning feature wall in book-matched blue marble.

Backlit Corian, light transmitting wood veneer and bronze coloured galvanised steel are used throughout and selected for their visual quality.

The lounge leads to a living room, dining room and open kitchen; both the living and dining rooms have direct access to a generous outdoor terrace.

Immediately adjacent to the living room is the children’s play room with a pull-down screen that allows for family movie nights.

The opposite end of the playroom leads to spacious bedrooms for the parents, two girls and a toddler.

Meanwhile, on the opposite side of the entry is the wing for the grandparents and an uncle. A clever feature in the uncle’s bedroom is a glass wall equipped with a curtain that allows full, translucent or opaque views from the bed to the en suite bathroom.

Index’s architecturally contemporary approach to the home’s interiors allows plenty of room for its residents to imprint private spaces with their own personalities.