Clutter-free, organic and sustainable are some of the impressions this 821-square-foot abode in Quarry Bay conceived by Pure AW’s Designers gives. “The home owners are a young professional couple practicing in the financial industry. They have always appreciated our designs and their brief was very straightforward—a harmonious balance between our signature aesthetics and a dose of unique character,” says Andy Wan of Pure AW’s Designers.

While exceptional vision and seamless execution are key to any successful design project, it also requires a thorough understanding of the occupants to realise a home that caters to their needs and tastes. On top of that, it was the goal of Wan and his team to maximise functionality by creating different zones within a limited space.

“Since the couple rarely invites guests to stay overnight and they don’t have children for the time being, we decided to knock down the walls between the original three rooms for a much bigger master bedroom, an indulgent en-suite bathroom and two individual work spaces.”

The result is a balmy bedroom naturally transitioning into two home offices that can be promptly divided by a sliding door for maximum privacy, while a clear glass partition was installed in the bathtub area—one of the main requests from clients—
to enhance the space.

The living and kitchen areas are more than impressive—a modest colour scheme of subtle grey and crisp white set an ideal canvas for vibrant appointments and organic accents. “Nature has always been our source of inspiration; we strive to accentuate its beauty in all our projects by infusing earth tones and neutral finishes wherever possible,” explains Wan. “As exemplified in this apartment, we handpicked top-notch and durable elements that can withstand the test of time, such as the MFC cabinets and fine-grained slates.”

The team also conformed strictly to the principles of functional minimalism by building sleek storage units which become a part of the interiors, and concealed all obstructing beams for a flush-fitting appearance.

Given the fact that both occupants seldom cook or entertain at home, it allowed the team higher flexibility to create a contemporary open kitchen without unnecessary ornaments. “Though the couple rarely hosts dinner parties, we have reserved enough room to fit in a dining table for special occasions.”

Thanks to the slim, linear floor cabinet lining one side of the home, a natural flow into the common area is achieved whilst amplifying the space’s existing square footage. Their detailed approach did not stop there—sculptural ceiling fans from Minka Aire and intricate pendant lights are installed sparsely to draw your eyes up and emphasise the vertical space.

The design team was also careful not to weigh the space down with heavy appointments by filling the room with lightweight items such as BoConcept’s sofa, pouf and side table characterised by simple forms. While the interior design is neat and simple, its technological aspects are never primitive—plenty of home appliances and lighting fixtures can be operated by voice command for a genuinely smart living experience. 

All these painstaking efforts contribute to a clean and bright abode the homeowners have dreamt of; above all, it is a stylish retreat from the hectic city life.